Woepie Nr. 1 2020-2021

 

INHOUDSTAFEL

  • Woordje BL
  • Trooper
  • Leeuwkes
  • Sloebers
  • Rakkers
  • Knapen
  • Jonghernieuwers
  • Hernieuwers

Woordje BL

Beste leden ouders en sympathisanten

Vanaf dit jaar heb ik de eer om jullie als eerste toe te spreken in dit woordje BL. Ik zou graag willen beginnen met Tom, Kamiel, Brock en Midas te bedanken. Zij hebben na vijf jaar leiding te hebben gegeven besloten om te stoppen met KSA. We wensen ze vanuit de leidingsploeg dan ook heel veel succes met hun toekomstige projecten!

We hebben gelukkig dit jaar ook 13 nieuwe gezichten mogen verwelkomen binnen de leidingsploeg en ik ben er zeker van dat ze dit ongelofelijk goed gaan doen, ik stel ze nog graag even aan jullie voor: Nathan, Senne, Rune, Wietse, Simon, DT, Stig, Thomas, Joren, Gilles, Josse, Florian en Max. Met deze nieuwe generatie zijn we nu met maar liefst 27 leiders!

Dat dit jaar geen normaal werkjaar zou worden was al snel duidelijk, maar wat waren we blij toen we jullie terug mochten verwelkomen met de startdag! Op zaterdag vijf september was het dan eindelijk zo ver en vlogen we er weer in. De leeuwkes hebben de smurfen geholpen, de sloebers beleefde een avontuur met Robin Hood en de rakkers en de knapen met Michael da Santa. Wat hebben jullie dat allemaal goed gedaan zeg!

Omdat we door Covid-19 een aantal van onze evenementen hebben moeten annuleren hebben we op 25 september samen met de roodkapjes ‘De Plage afterworkparty’ georganiseerd. Hiervoor zou ik al onze sponsors nog eens uit de grond van mijn hart willen bedanken! Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest!

Zo dat was het voor deze keer. Als je nog met vragen zit, aarzel niet om contact op te nemen:  info@ksapuurs.be

Volg ook zeker onze facebookpagina voor de laatste updates rond de KSA-werking!! ->  https://www.facebook.com/ksapuurs

Met vriendelijke KSA-groeten,

Pol

 

Trooper

     Powered by   

Als u in deze coronaperiode toch al uw aankopen online doet kunt u evengoed even via onze trooperpagina passeren! Het kost u geen cent extra en u steunt er onze jeugdbeweging mee!!

Check it out here: Trooper KSA Sint-Pieters

Leeuwkes

Dag sjarels van de leeuwkes,

Na jullie lang te hebben moeten vervelen hebben we er in september weer een lap op gegeven. Welke avonturen de leeuwkes tot nu toe al hebben meegemaakt is niet van de poes zenne!!

Het begon allemaal met de smurfen die onze hulp nodig hadden op de startdag. Ze waren super verdrietig omdat ze betoverd waren door Gargamel waardoor ze groot zijn geworden. Dit konden de leeuwkes zo niet laten en hebben kost wat kost samen met de Smurfen een antiserum gemaakt om de smurfen terug klein te maken en terug naar Smurfenland te laten gaan. Dit niet zonder gevaar want Gargamel lag de smurfen en leeuwkes op de loer samen met zijn kat Asraël. Desondanks is het ons gelukt en hebben we Gargamel en Asraël een flink lesje geleerd door ze te lokken in onze zelf gemaakte val. Dat zal ze leren.

 

Na een paar maandjes op ons luie gat te zitten was het wel nodig om de leeuwkes terug in form te krijgen. Een sportdag leek ons een schitterend idee. Conditie, kracht en intelligentie dat hebben de leeuwkes wel!

De volgende week hebben we een bezoekje gekregen van onze goede vrienden de Vikingen. Zij zaten met een groot probleem. Hun baas was gegijzeld genomen door de verschrikkelijke vijand. De Vikingen wisten geen raad meer maar zoals gewoonlijk steken onze macho daar een stokje voor. Zij hebben mee geholpen om de baas te bevrijden. Zo hebben ze vechttrainingen gehad bij Viking Radbraak. En sluiptechnieken bij leider Simon die ook een handje toestak. Die sluiptechnieken kwamen goed van pas want we zijn zo langs de bewakers geslopen en hebben de vikingbaas kunnen bevrijden zonder dat die domme bewakers iets doorhadden. En toen we de Viking bevrijd hadden was het natuurlijk appeltje-eitje om de vijanden te verjagen. Die zullen we niet snel meer terugzien op het vijverbos!!

      

Na zo veel sensatie hadden we wel wat rust verdiend. Hoe toevallig dat onze goede vriend Frederik van Bouillon ons kwam bezoeken met een koffer vol met muntstukken.  Dit was de perfecte gelegenheid om een gezellige casino te organiseren. De leeuwkes zijn zeker niet vies van hun geld te vergokken dus ouders pas maar op de centjes!!

Over muntstukken gesproken. De week daarna kregen we bezoek van piraten! Zij waren er dankzij de schatkaart achter gekomen dat er een reusachtige schat begraven lag in de speeltuin van Puurs. Maar er was al te vroeg gejuicht want de schat werd bewaakt door de griezeligste, engste en meest gemene piraten die er maar bestonden. Zij waren niet van plan om hun schat af te geven. Daarom moesten we trainen zodat we het tegen hun konden opnemen. Al een geluk dat de slechte piraten een beetje te diep in het glaasje hadden gekeken want ze vielen snel inslaap. Dankzij de schitterende sluiptechnieken van de leeuwkes konden ze makkelijk tot aan de schat geraken en deze beginnen uitgraven. Nu was er nog maar 1 taak en dat was de piraten uitschakelen met de aangeleerde vechttechnieken. Hohohooo amai die leeuwkes sjotten er niet naast!!

   

Nu we eens een goede daad hadden gedaan was het nog niet goed. Raar maar waar, het leger en de SWAT stond aan de deur van KSA, en het was niet dat ze blij waren. Ze waren juist boos omdat we de aliens hadden geholpen terwijl het leger en de SWAT nog heel belangrijke testen op wouden uitvoeren. Dit konden we niet zo laten en hebben alles gedaan om het terug goed te maken. De leeuwkes hebben verschillende technieken moeten aanleren waaronder camoufleren en legerliedjes zingen. Al een geluk dat ze zo goed voorbereid zijn want nog geen uur later waren er 2 rare mannetjes gespot in het fortpark. Zij hadden 2 verschrikkelijke beesten gevangen die ze wouden inzetten om de wereld kwaad te doen. Dit was wel een taakje voor het leger en de leeuwkes. We hebben ze afgeluisterd en hebben alle informatie achterhaald om de beesten op te zoeken. Toen we de beesten zagen zitten in hun territorium zagen we direct dat deze zeer gevaarlijk waren. Ze smeten met zand en krijste alles bijeen. Met de hulp van het leger konden we de beesten lokken. Dit werkte super goed en ja hoor de leeuwkes hebben er weer korte Mette mee gemaakt.

Wat een top avonturen hebben wij al meegemaakt hé!!!

 

Mannen tot volgende week dan kunnen we er weer een lap op geven!

Van jullie leiding Pol, Nico, Maarten, Rune, Senne, Wietse, Simon, Nathan

 

Sloebers

Jow sloebers!

Helaba sloebers en ouders, hier zijn de beste leiders van de stoerste groep in heel KSA met een klein verslagje van wat we tot nu toe hebben gedaan.

Bij de startdag kwam de enige echte Robin Hood om onze hulp vragen om de sheriff terug tot de oude te krijgen, de leiding had eerst wat schrik maar de sloebers gingen met volle moed op stap om erachter te komen wat er mis was met de sheriff. Na een toverdrankje dat de vloek verbrak trakteerde Robin Hood ons nog eens op de beste pannenkoeken uit Nottingham.

Om eens te zien hoe sportief onze sloebers wel echt zijn hebben we in de tweede week de heuse sloeberspelen georganiseerd, een namiddag waar jullie het sportiefste in zichzelf naar boven moesten halen. Met het goede weer waren er ook spelletjes zoals waterbaseball om voor verfrissing te zorgen.

Na de eerste twee weken hadden we al een vermoeden dat dit echte KSA’ers waren. In week 2 zijn we op een heuse survival tocht gegaan naar het bos waar we met 2 teams 2 kampen hebben gemaakt die een oorlog zouden kunnen doorstaan. Na een namiddag hard werken, te leren sjorren en onze spieren te trainen met al die zware stukken hout was het kamp klaar, voor ons een leger echte survival experten klaar voor een heuse stratego battle. Nu wisten we het zeker, die sloebers zijn echte KSA’ers.

Week 4 zochten we het water op, het weer was perfect om te gaan varen dus besloten we om in 4 teams de beste boot te maken van puurs en omstreken! Het resultaat was 4 pracht schepen die klaar waren om getest te worden. In de test bleek dat de boot van Ferre, Vik en Matteo met kop en schouders boven de rest uitstak. Knap gedaan mannen!!

De week daarna was het tijd om de sloebers hun dansmoves uit de kast te halen. Enige muziekkennis was vereist maar dit was duidelijk geen probleem. Na elke muziekvraag moesten 4 sloebers zich door een parcours worstelen waarin ze al hun skills uit de kast moesten halen. Toen het bleek dat dit een makkie was voor de sloebers deden we nog een heuse dansbattle.

Week 6 begon minder goed, leider Lukas werd ontvoerd voor onze ogen. Al een geluk dat er vier moedige ridders waren: Leopold de beste zwaardvechter van het hele rijk, Arthur wiens speerkunsten bekend waren bij iedereen, Erasmus een befaamde spoorzoeker die ons hielp om Lukas te vinden en Lancelot een boogschutter zo goed dat hij een vlieg in zijn oog kon schieten. Met veel hulp en training kregen de sloebers de mogelijkheid om Lukas te bevrijden en zich te ontdoen van de ontvoerder.

 

Amai wat maken we wel niet mee op KSA!!

Groetjes de beste leiding

Luka, Foemp, Lukas, Rik, Joren, Thomas, Stig

 

Rakkers

Hallo makkers van de rakkers!

Het is weer zover, het beste boekje van Klein-Brabant wordt weer uitgegeven om nog eens terug te blikken op de voorbije maanden met knotsgekke activiteiten.

Na een geweldig kamp hebben jullie KSA bijna twee maand moeten missen. Ongelooflijk stom natuurlijk maar begin september mochten jullie eindelijk terug komen ravotten op het vijverbos. Maar goed ook want we hadden speciaal bezoek uit Los Santos. Onze vrienden Michael en Franklin wouden een grote som geld sponseren aan de KSA. Er waren spijtig genoeg kapers op de kust want jullie hadden Michael nog niet goed gezien of hij werd meegenomen door een auto. Franklin wist gelukkig wat hij moest doen om Michael te bevrijden en liet ons hard trainen zodat we de boeven zeker aankonden. Na een heuse stormloop wisten we de boeven weg te jagen en Michael te bevrijden. Franklin en Michael konden weer veilig naar huis terugkeren.

Omdat het de week die erop volgde zo warm was, besloten we te gaan buikschuiven. Jullie gleden zo snel naar benden dat er zelfs een paar leiders omver gekegeld werden en tijdens King of the Hill was duidelijk dat het team van Boris duidelijk de betere was.

We kregen de week erna bezoek van 2 boeren en hun kippen. Jullie werden in twee teams verdeeld en moesten opdrachten uitvoeren om materialen te krijgen voor jullie eigen kamp mee te maken.

Omdat het een hele zaterdag geregend had besloten we om jullie eens lekker vuil te laten worden en moesten jullie strijden in de modder. Na een vieze vleeshoop waarbij we de laatste 2 overblijvers maar niet van elkaar kregen en na een heus gevecht om de stoel van het andere team omver te krijgen, was het wat koud geworden en dus besloten we om ons te verwarmen rond een vuurtje terwijl we genoten van een lekkere Marshmallows.

De week erna speelden we stratego in Tekbroek natuurlijk deden we dit niet zonder eerst onze kampen te bouwen. De kampen verschilden een beetje in bouwstijl wat ervoor zorgde dat team geel het onderspit delfde.

 

Op vraag van jullie zijn we de week erop Jachtseizoen gaan spelen. De jagers hebben de vluchtende groep niet veel gezien want omdat ze zo graag wouden winnen zijn ze helemaal naar Eikevliet gestapt. Omdat we zover gestapt hadden kwamen we iets later aan dan voorzien maar het bleef een topnamiddag.

We kregen de volgende zaterdag van een mijnwerker te horen dat er een schat verstopt lag in een mijn vlak onder KSA. We volgden een training van de bouwmeester zodat we in alle veiligheid konden afdalen. Wat we echter niet wisten was dat er een monster verstopt zat in de mijn. Daarom moesten we onze amuletten gaan betoveren zodat het monster ons niet zou aanvallen. Als we eindelijk mochten afdalen in de mijn gingen we in het donker op zoek naar de schat. We trotseerden het monster en konden zo lekkere Marshmallows vinden die we mochten opeten.

     

Dan was het tijd voor een goeie oude laddercompetitie! Jullie deden allemaal superhard je best om toch maar bovenaan te eindigen, maar wat jullie niet wisten is dat de twee ‘sterkste’ rakkers ons proefkonijn waren voor de konijnenjacht!! Sorry not sorry x

    

We hopen op nog veel meer zaterdagen zoals deze.

Jullie allerbeste leiders,

Joachim, Mathijs, Josse en Gilles

Knapen

Beste knapen,

Nu de eerste maanden van dit KSA-jaar alweer voorbij zijn, is het tijd om terug te blikken op de voorbije zaterdagen.

We begonnen het jaar met GTA V als thema van onze startdag. Michaël werd ontvoerd door de maffia. We wouden Franklin natuurlijk helpen om Michaël te gaan bevrijden. We trainden onze vaardigheden om onopvallend tot bij de maffiabazen te geraken door een parkour af te leggen in het landschapspark. Ook leerden we om goed te kunnen vechten om niet afgemaakt te worden. Als laatste maakten we ook nog rakketten van PET-flessen en lieten we deze in de lucht vliegen. Hierdoor verdienden we materiaal om wapens te maken. Daarna slopen we tot bij de maffia, stormden we op ze af en slaagden we erin om Michaël te bevrijden. Hiervoor werden we beloont met overheerlijke pannenkoeken.

De volgende week hadden we goesting om sportief te zijn, maar omdat gewoon voetballen en rugbyen een beetje te gemakkelijk is voor onze knapen bonden we hun benen of armen samen en maakten we er gehandicapte spelen van! Dit was voor iedereen in het begin met vallen en opstaan, maar tegen het einde had iedereen het wel onder de knie. We sloten deze dag af met te buikschuiven van de berg. Arne en Wassim waren hierbij de snelste.

 

Daarmee hadden we getest hoe goed jullie fysiek waren, maar we wouden ook nog testen hoe slim jullie waren. We gaven jullie raadseltjes die jullie hints gaven naar de volgende locatie die jullie met de fiets moesten gaan zoeken. Zo leerden jullie de belangrijkste plaatsen van Puurs en omstreken beter kennen.

Het zou natuurlijk geen KSA zijn als jullie af en toe niet eens heel vuil werden. We hadden het al een paar keer moeten uitstellen, maar de smerige spelen gingen toch door! We begonnen met Lord of the Rings, waarna we verder gingen met vlaggenroof. Toen hing iedereen al vol met modder, maar jullie kregen er geen genoeg van dus deden we ook nog blauwballen. Hierbij liet Corneel zien dat hij de snelste van de knapen is. Op het einde van deze smerige spelen was iedereen om ter vuilst. We sloten deze dag af met op te drogen aan een vuurkorf. We besloten de volgende week om onze dansbeentjes eens los te gooien en we organiseerden een muziekquiz! Jullie lieten zien dat jullie best wel veel muziek kennen en showden jullie beste moves in een echte dancebattle.

Dan was het tijd voor de leukste activiteit van het jaar: konijnenjacht. Eerst kozen we een paar Chinese vrijwilligers om als konijn te laten zien hoe snel ze konden lopen terwijl de rest hen tegenhield. Daarna deden we een capture the flag, eerstejaars tegen tweedejaars. De leiding deed ook mee, Pipi en RDH stonden bij de tweedejaars, Florian en Max bij de eerstejaars. De eerste ronde was snel gedaan, de tweedejaars wonnen gemakkelijk. De tweede ronde werd veel spannender, de eerstejaars wonnen na veel moeite. Zo eindigden we met een gelijkspel.

De laatste week begonnen we met een petanque rond de wereld in thema kerst. De sfeer zat er meteen in door de kerstoutfits en wat kerstmuziek. Het is nooit te vroeg om kerst te vieren (;
We strandden bij de beekjes van het landschapspark. We namen onze kajak en surfplanken en gingen varen. Er bleek wel dat de surfplanken niet stabiel genoeg waren voor 3 man dus velen hielden het niet droog. Sommigen maakten er een echte nieuwjaarsduik van.

Hiermee is ons zegje gedaan, we hopen er een leuk jaar van te maken!

Kusjes en knuffels,

Pipi, RDH, Florian en Max

 

Jonghernieuwers

Jow makkers!

 

Het is de beste leidingsploeg van het universum en omstreken hier. Het nieuwe KSA-jaar is al een tijdje geleden succesvol gestart, desondanks het virus dat ons al heel lang teistert. Wij hebben toch al heel wat beleefd de afgelopen weken. Daarom gaan we even terugblikken op de zotte en spannende avonturen die jullie beleefd hebben.

Voor de eerste zaterdag van het KSA-jaar hadden we voor jullie een dorpsspel voorbereid. Jullie kregen foto’s van verschillende locaties in Puurs en omgeving. Wiens groepje het snelst alle plaatsen had herkend en daar zelf ook naartoe gegaan, had gewonnen. Het verliep zonder ongelukken, wat al een hele prestatie is voor jullie! Tenzij we het gebrek aan coördinatievermogen bij sommigen als een ongeluk beschouwen.

 

De week erna stond er een grote sportevenement op het programma. Ijsbeer (bekend als de beste voetballer van KSA) nam het met zijn ploeg KVK Hingene op tegen Puursica in een heel spannende voetbalmatch. Natuurlijk zijn we, als trouwe supporters, met veel plezier gaan kijken samen met de hernieuwers. De leiding had dan weer een fantastisch idee om een spandoek te maken voor Ijsbeer nog extra aan te moedigen. Het was dan weer een slechte keuze om Charles te laten schrijven op het spandoek, want zijn skills van de spelling laten te wensen over. Ondanks de felle steun heeft Hingene verloren met 3-1. Den Ijsbeer heeft ons weer teleurgesteld, man man man!

Volgende zaterdag stond de doop op de planning. Dat hebben we jullie toch wijsgemaakt, haha daar hadden we jullie wel eh. In plaats van de doop hebben we speciaal voor jullie ‘de smerige spelen’ georganiseerd. Plonzen, koprollen en worstelen in de modder. Daar hebben we maar één woord voor… GE-NIE-TEN! Het was ook duidelijk gebleken dat onze jong-hernieuwertjes nog niet zijn opgewassen tegen de hernieuwers. We moeten wel toegeven dat jullie alles gegeven hebben. Een tip voor iedereen: als je valt, probeer dan niet op je hoofd/gezicht te landen. Dat bespaart ons pijnlijke taferelen.

In het weekend dat volgde hebben we ons gewaagd aan het jachtseizoen. Aangezien dat de app niet meer beschikbaar was, moesten we improviseren en hebben we de aangepaste versie gespeeld. De jagers waren die dag toch redelijk passief en hebben maar één groep van de drie kunnen vinden. Misschien lag het aan het feit dat de leiding ook heeft meegedaan. Oeps, sorry mannen! We hebben ons best gedaan. De andere groepen hebben dus bewezen dat hun conditie minstens 4379 keer beter is dan die van de leiding.

Bij de volgende activiteit telde jullie leidingsploeg voor één zaterdag voor 50% minder leiders dan normaal. Niet getreurd! Vlad zal volgende zaterdag weer stralend en vol enthousiasme tevoorschijn komen. Ondertussen zat Ijsbeer alleen met jullie opgescheept en hij zorgde opnieuw voor een geweldige zaterdagnamiddag. Jullie moesten verschillende opdrachten uitvoeren voor punten. Zo hebben we ook verborgen talenten ontdekt bij sommigen. Een paar van jullie konden zonder moeite een boom versieren en rond jullie vinger winden. Moest Ijsbeer een berk zijn, hij zou het wel weten hoor!

Dat hebben we met jullie dus allemaal uitgestoken op zaterdagen de afgelopen weken. Ondanks alle beperkingen die er zijn en die nog zullen komen, gaan wij ons best doen om er verder een schitterend jaar van te maken. We kijken er alvast naar uit.

Tot volgende zaterdag!

 

JHN-leiding,

Robbie en Vlad

 

Hernieuwers

Gegroet, beste hernieuwers!

Het is weer eens tijd om terug te blikken op die eerste maanden van het nieuwe werkingsjaar, en dat doen we maar al te graag! We hebben namelijk al enorm veel lol getrapt.

Het begon allemaal op 5 september met onze startdag. De leiding wilde wel eens zien wie de slimste hernieuwers waren, en deed dit aan de hand van een zoektocht. Jullie moesten in twee teams raadsels oplossen om de volgende locatie te verkrijgen en zo de race te winnen. Uiteindelijk waren het Wannes, Toon en Thomas die met de winst gingen lopen, nogmaals een dikke proficiat!

Wanneer het vijverbos er heel drassig bij ligt en de zon schijnt, kunnen we natuurlijk niet zomaar laten passeren! We besloten dus om eens te kijken wie de sterktste hernieuwer was aan de hand van vlaggenroof, lord of the rings en verkensvoetbal. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat alle hernieuwers wel echte beren zijn! Natuurlijk niet zo sterk als de leiding, maar ze komen wel in de buurt.

De week erna stond er weer een geweldige activiteit op de planning, maar helaas kwamen er maar 3 leden opdagen… En aangezien het spel in twee teams werd gespeeld en we het een beetje zielig vonden om een lid alleen op pad te sturen, hebben we besloten om dit spel maar uit te stellen naar de week erna. Wat hebben we dan gedaan? Toppenbiljart! Dit bleek moeilijker dan verwacht, maar uiteindelijk won de leiding wel makkelijk met 5-2 en een vernederende 5-0 van de leden.

Een week later hadden we veel leden en konden we ons superleuke spel wel spelen! De leiding had een 4-op-een-rij-bord gemaakt en elk vakje gekoppeld aan een opdracht. Om het vakje te verkrijgen, moesten jullie dus de gekoppelde opdracht voltooien. De leiding heeft zich ontzettend vermaakt met jullie filmpjes en stunts (en jullie precies ook wel), maar uiteindelijk kan er maar één team winnen en dat was team Toon, Stef, Ben en Wannes!

Doordat sommige leden van ons nogal kapot zijn en niet zo goed kunnen fietsen, waren we genoodzaakt om eens een rustige activiteit te houden. De leiding vond dit een goed moment om eens een klassieke ‘pisquiz’ te houden. Een pisquiz is hetzelfde als een quiz, maar om een punt effectief te ‘claimen’, moet er eerst een beker water gedronken worden. Gaan plassen stond gelijk aan -15 punten! Tijdens de laatste ronde konden Robbe, Ben en Lars het écht niet meer houden en gingen ze plassen. Dit team eindigde dan ook laatste met een eindscore van -17. Het winnende team was uiteindelijk Wannes, Wouter en Toon met een score van 36!

Dit waren de eerste weken KSA van het nieuwe werkingsjaar, de leiding kijkt al uit naar het vervolg!

Kusjes en knuffels,

Lander en Andreas