Woepie Nr.1 2019-2020

INHOUDSTAFEL

  • Woordje BL
  • Leeuwkes
  • Sloebers
  • Rakkers
  • Knapen
  • Jonghernieuwers
  • Hernieuwers
  • Woordje van de kookploeg
  • Kalender

 

Woordje van den BL

Beste leden, ouders en sympathisanten,

Aan mij de eer om jullie van harte welkom te heten voor het nieuwe KSA-jaar. Er is de voorbije drie maand al heel wat gebeurd op en rond KSA.

Dit jaar zijn we in totaal met 18 leiders. In juli stapten er zes vaste waarden uit de leidingsploeg om zich te focussen op andere projecten maar helaas was er nog niemand klaar om er bij te komen.  We groeien met de hele ploeg om alles rond te krijgen maar kunnen natuurlijk ook al rekenen op onze hernieuwers die altijd klaarstaan om de handen uit de mouwen te steken en extra mankracht te bieden. Over de hernieuwers gesproken, 11 van hen gingen in de herfstvakantie op BKV, de eerste stap in het behalen van hun attest ‘Animator in het Jeugdwerk’. Nu volgen ze nog 50u stage door af en toe al mee te helpen en dan zijn ze klaar om volgend jaar de leidingsploeg te vervoegen. Wat een fantastische nieuwe lichting die er aankomt.

De afgelopen 3 maanden waren er best wel drukke. We begonnen het jaar niet met de startdag maar met onze gezellige strandbar, Pukema Plage. Zonnig weer, geweldige live muziek en jullie talrijke aanwezigheid, het weekend een enorm succes!

Op de startdag kwam iedereen, na de lange zomervakantie, terug samen om Ben 10 te helpen want zijn horloge was vervloekt door Hex. We waren verheugd om zoveel nieuwe gezichten te zien bij alle leeftijdscategorieën, niet enkel de leeuwkes. We hebben ondertussen meer dan 130 leden. Het is fantastisch om te zien hoe dit cijfer elk jaar blijft stijgen.

Eind september kregen we hoog bezoek. ‘Dennis van FedNav’ was in’t land en heeft speciaal zijn vlucht een dag later genomen om

KSA in zijn werk te zien. FedNav heeft de voorbije jaren al veel voor ons betekend. Ze steunen ons financieel en materieel. Zo is bijvoorbeeld onze zeecontainer, waar we al het kookgerief stockeren, helemaal door hen gesponsord. Dennis was enorm onder de indruk van hoe een jeugdbeweging de kinderen samenbrengt, weg van hun schermen, om samen te ravotten en de inspanningen die de leiding doet om elke zaterdag een plezant activiteit te voorzien. Hij kreeg dan ook de Grand Tour, en we sloten de dag af met ‘ne pizza van den Tomato’.

Onze Kaas- en Bieravond is intussen ook al gepasseerd. We stonden versteld van hoeveel inschrijvingen we dit jaar hadden. We hebben zelfs de tafels van KSA moeten gaan bijhalen. Samen hebben we er een gezellige avond van gemaakt. Lekker eten en drinken en goed gezelschap kan dat effect wel hebben.

Om mijn zegje af te ronden wil ik al even vooruitblikken naar de dingen die nog op de agenda staan. In december gaan we er even tussenuit om ons te concentreren op naderende examens. 22 December zie je ons wel even terug want dan baat KSA het gezelligste kraam van de Puurse kerstmarkt uit met verse soep, een enorm assortiment aan jenever en veel meer. 4 Januari spreken we dan nog eens af om te gaan sterzingen en ’s avonds kan je bij ons terecht op de Hondsmarkt want dan houden we samen met Chiro en KAJ Puurs de Winterbar open. Als onze toetskens zijn afgerond vliegen we er terug in. Voor meer data kan je best even onze website raadplegen. Zodra er een datum vastligt, voegen we die toe.

Voila, nu zijn jullie weer helemaal bij. Veel lees plezier en tot de volgende!

Groetjes,

Kamiel

 

LEEUWKES

Het KSA-jaar is nu al een tijdje bezig, maar wat spoken die Puurse leeuwen toch uit op zaterdagnamiddag? Hieronder even een opsomming van onze zotte avonturen!!

De allereerste vergadering, en KSA was volledig afgesloten! Een wetenschapper kwam ons waarschuwen voor een gevaarlijk virus binnen in het gebouw! Leider Mathijs ging binnen om te kijken of het veilig was en raakte zo besmet. Hij veranderde in een wild beest en liep weg richting het landschapspark. Door postjes te doen kwamen we het geneesmiddel te weten, een lekker koude douche! Hierna konden we door middel van een list de zieke leider vangen. Na hem even gesopt te hebben in de fontein was hij terug de oude en konden we met bommen het virus in de lokalen kapot maken. Om onze overwinning te vieren gingen we nog buikschuiven en genieten van het zonnetje.

Na een weekje uitgerust te hebben op school trokken we naar Tekbroek, we zochten een mooi plekje uit en besloten hier ons kamp te bouwen. Met de hulp van de survivalexperts en ons talent om stokken te zoeken bouwden we een mooie schuilplaats. We hadden twee muren, een poortje, een dak en zelfs een bank en enkele stoelen. Om onszelf te belonen besloten we van de maïs die we geplukt hadden verse popcorn te maken. Wat was dat smullen!

 

Ditmaal bleven we wat dichter bij huis, we trokken samen met de sloebers naar het landschapspark bij het fort en werden daar omgeschoold tot volwaardige piraten, we leerden zwaardvechten, ooglapjes maken, zwaarden maken en kregen spontaan echte piratenbaarden en snorren. We moesten wel opletten voor de vijandige piraten die op de loer lagen om ons goud (of ons!) te komen kapen. Eens we goed bewapend en getraind waren maakten we een

plan, samen met de goede piraten gingen we Barbossa (de schurk onder de piraten) gevangen nemen, terwijl alle leeuwtjes en sloebers in formatie op Barbossa af gingen slopen onze piratenvrienden rond om hem in de rug aan te vallen, we vingen hem in ons net en leverden hem over aan de piraten.

 Die Barbossa heeft zijn lesje wel geleerd en zullen we niet snel terug zien op het vijverbos!!

De week daarop gingen we terug naar ons geliefde Tekbroek, maar onderweg kwam er plots een auto aangereden. De auto stopte in allerhaast en voor we het goed en wel beseften duwden ze Vlad in de koffer en reden er terug vandoor. Dimitri die bij ons was legde ons uit dat hij en Vlad van de Russische maffia waren en Vlad op een geheime missie was. Hij had ook de nummerplaat van de auto herkent: de Albanese maffia zat hier achter. Gelukkig hadden Vlad en Dimitri de buurt goed in het oog gehouden de afgelopen dagen en dus dacht Dimitri wel te weten waar we Vlad konden vinden. We herleidde onze koers en trokken naar Liezele. Toen we daar aankwamen zagen we meteen dat we juist zaten. Vlad zat vastgebonden en werd zwaar bewaakt. Gelukkig had Dimitri al enkele vrienden opgetrommeld de ons wilden helpen. Bij de bank verdienden we geld om het losgeld te betalen, maar terwijl leerden we bij Dimitri ook de kneepjes van het vechten en sluipen. Eens we voldoende geld hadden en volwaardig getraind waren deden we een aanbod aan de Albanezen, ze gingen akkoord. Terwijl we Vlad bevrijdde vielen we ook de Albanezen aan, zo hadden we Vlad terug, maar ook een mooi extra centje en de Albanese maffia was voorgoed weg uit onze straten.

Veel tijd om te bekomen van dit spannend avontuur met de mafgia was er niet, want de week daarop verscheen er een cowboy op KSA, hij zei ons dat hij dringend onze hulp nodig had! Hij zat diep in de schulden bij de grote maffiabaas El Bandito dus was hij op de vlucht geslagen om ons om hulp te vragen. Natuurlijk wilden wij hem hier bij helpen want we zagen dat hij erg wanhopig was. We konden bij verschillende mensen terecht voor geld, maar hier wilden ze natuurlijk iets voor terug, zo moesten we bij de bank opdrachtjes volbrengen en de bankdirecteur in de watten leggen, bij een andere cowboy moesten we helpen een gek beest te vangen met een echte lasso, de mijnwerker zei dat we wel wat mochten gaven in zijn mijn op zoek naar goud, en bij de jager moesten we blikken gooien om wat te verdienen. Al de verzamelde muntjes gaven we dan aan de cowboy die hiermee zijn schulden kon afbetalen en terug een vrij leven kreeg. Voldaan gingen we samen een lekkere spezi drinken.

 

Als laatste speelden we België vs Rusland. Aangezien die avond de grote match van onze geliefde Rode Duivels tegen Rusland ging gespeeld worden besloten we alvast een opwarmertje te doen. We verdeelden ons in twee teams. Door met de dobbelstenen te gooien konden we ons verplaatsen over het grote ganzenbord spelbord. Ieder leeuwtje kreeg een ei dat hij de rest van het spel moest beschermen. Dit waren hun levens dus moesten ze hier goed voor zorgen. Onderweg kwamen we vakjes tegen die een opdracht, een spel of een draai aan het rad betekenden. We maakten om ter snelste een menselijke piramide, speelden stoelenloop en nog vele meer. Als afsluiter speelden we natuurlijk een potje voetbal.

Het waren al een paar spannende weken, wij zijn  alvast benieuwd naar de komende avonturen samen!!

Groetjes van jullie favoriete leiders,

Vlad, Pol, Lukas & Mathijs

 

SLOEBERS

Gegroet stoere sloebertjes!

Wat gingen de zaterdagen weer snel voorbij. Daarom is het eens tijd om terug te blikken op alle leuke spelletjes die we afgelopen weken gespeeld hebben.

De eerste zaterdag van het nieuwe jaar was naar goede gewoonte ‘de startdag’. Ben 10 kwam ons om hulp vragen omdat zijn horloge behekst was door de kwaadaardige magiër genaamd Hex. Om de vloek van Hex op te heffen, moesten we een magisch amulet maken. Zo moesten we bij een beeldhouwer klei verzamelen om het amulet te kneden, bij de schilder moesten we het amulet versieren en bij de smid konden we tin in ons amulet laten smelten. Eens iedereen zijn amulet had gemaakt, kozen we het mooiste er uit en slaagden we erin de vloek op te heffen. Ben 10 kreeg opnieuw controle over de krachten van zijn horloge en versloeg Hex in een spannende strijd. Terug aangekomen op KSA werden we getrakteerd op pannenkoeken en chocomelk. Jummie, lekker smikkelen!

 

Het is algemeen geweten dat wij KSA’ers alles aan kunnen. Daarom kwam de enige echte Sherlock Holmes ons om hulp vragen, omdat hij een specifieke moord maar niet kon oplossen. Samen met enkele van zijn goede vrienden gingen we op onderzoek uit om zo de dader te ontmaskeren. We moesten bij een legerman een parcours afleggen in ruil voor zijn hulp en we moesten aan de hand van vingerafdrukken afleiden met welk wapen de moord was gepleegd. Na grondig onderzoek waren we erachter gekomen dat het één van onze eigen leiders was. Om hem voor deze misdaad te berechten, hebben we hem natuurlijk hardhandig aangepakt.

Tijdens 11.11.11 zijn we met z’n allen door heel Puurs rondgegaan om zoveel mogelijk centjes in te zamelen voor het goede doel. Op het einde werd onze goede inzet beloond met koekjes en chocomelk. 

De week erna was het tijd voor ganzenbord. Hierbij moesten we verschillende opdrachten uitvoeren om zo jullie gekozen pionnen te kunnen verschuiven. De opdrachten waren onder andere Lord of the Rings, popcorn en latje trappen. De groep die het einde als eerste had bereikt, werd getrakteerd op een zak boordevol snoepjes. Smakelijk!

Om jullie muzikale kennis op de proef te stellen, organiseerden we een grootse muziekquiz. Alvorens jullie het juiste liedje mochten raden, moesten jullie eerst een hels parcours doorworstelen. Nadat de winnaars bekend werden gemaakt, was het tijd om zelf ook eens wat liedjes te zingen. Dit deden we aan de hand van een echte cantus. Er werd gezellig gezongen en natuurlijk ook veel (water) gedronken

Ziezo, dit was het voor de eerste Woepie van het nieuwe jaar. We verheugen ons al op de komende weken!

Jullie leiders,

Maarten, Luka, Lander & Ijsbeerie

 

RAKKERS

Beste Rakkers,

We zijn het nieuwe KSA-jaar weer goed begonnen, toen we een noodsignaal kregen van Ben10. We moesten met man en macht helpen om zijn horloge te fixen. Waarna hij Hex en heks een koekje van eigen deeg gaf. Omdat we zo goed geholpen hadden, beloonde Ben10 ons met overheerlijke pannenkoeken en chocomelk.

De zaterdag na Pukema Plage konden jullie de superleuke en geweldige rakkerleiding leren kennen aan de hand van allerlei dolfijne spelletjes.

Daarna hebben wij jullie zangtalenten leren kennen door middel van een fameuze watercantus waarbij jullie gezamenlijk liedjes zongen om ons te entertainen en wij  jullie de kneepjes van het vak leerden.

We moesten natuurlijk ook eens testen wie van jullie het beste jagersinstinct had aan de hand van een spelletje jachtseizoen. Jammer genoeg is dit niet gelukt. In plaats daarvan hebben we jullie wandelcapaciteiten op de proef gesteld. Natuurlijk won het ongelofelijke team van Pieter en Andreas.

   

Omdat we nog steeds niet wisten wie er nu de beste jager was, organiseerden we de volgende zaterdag een konijnenjacht. Jullie maakten allemaal jullie eigen knuppels waarna we nog maar één vraag hadden, namelijk wie wordt het eerste konijn? Onze vraag blijft spijtig genoeg onbeantwoord, omdat jullie dit allemaal schitterend gedaan hebben.

Na het filmen van “de big heist” was onze inspiratie volledig op, dus gingen we met krijt in de hand naar de parking en tekenden 1 grote cirkel op de grond. Deze verdeelden we in vakken en de laatste die zijn vak verliet, won de grote prijs van de dag. DIKKE PROFICIAT JULES DE WIT.

We kennen allemaal het gevoel dat je zaterdag op ksa aankomt en verschrikkelijk veel honger hebt. Gelukkig hadden wij een topoplossing, we gingen deur tot deur aan ruilhandel doen tot we alle benodigdheden hadden voor een topmaaltijd. Deze werd bereid door masterchefs Robbe en Andreas. Dit was de beste pasta dat we ooit hebben gegeten!

Tijdens 11.11.11 bepaalden we de sfeer natuurlijk zelf en hebben we ons rotsblok bijgedragen aan het goeie doel.

Natuurlijk moeten we ook eens sportief doen, dus had de leiding een sportdag in gedachten, maar zo gewoon sporten is wat saai, dus maakten we het iets moeilijker door jullie armen en benen per twee aan elkaar vast te maken. Moeilijk sporten is ook sporten.

Voilà, ons zegje is weer gezegd. Tot binnen een paar maanden!

Groetjes van jullie superleuke rakkerleiding.

Pieter, Robbe en Andreas

 

KNAPEN

Joow makkers,

De tijd vliegt, dus we nemen nu even tijd om terug te blikken op de voorbije zaterdagen.

Blij jullie allemaal terug te zien op onze startdag! We hadden eerst wat schrik voor het weer, maar het is uiteindelijk nog een heel leuke dag geworden.

In september genoten we nog van de laatste zonnestralen en haalden we het grote zeil en de bruine zeep nog eens boven. Met een frisse plons aan het landschapspark sloten we de eerste echte vergadering af.

S/o naar Xander met zijn gekke backflips.

De week erna mochten jullie gaan poseren op iconische plekjes in Puurs. Stad Puurs heeft blijkbaar geen geheimen voor jullie, want de opdrachten waren in een mum van tijd volbracht.

De jaarmarkt in van Liezele staat ook al jaren op de agenda van knapen. Zo’n leuke foto’s die we hebben gemaakt met die gekke papegaaien! Dan nog effe chillen in de speeltuin en de dag zat er weer op.

Voor de kaas en bier hielden we een leuke massacantus in het JOC in samenwerking met de VKSJ en de jonghernieuwers. Daarna nog snel de tafels klaarzetten en ballekes rollen, want de ouders waren al in de aantocht. De definitie van een balletje is precies toch niet duidelijk: zij die rond waren, kwamen in formaten variërend tussen petanquebal en knikker of gewoon in de verste verte niet te vergelijken met iets rond. Maar soit, toch bedankt voor jullie hulp! J De avond zelf was ook het startschot van onze wijnverkoop. Ondertussen is alles opgehaald en zijn de laatste flessen al geleverd.

Halloween werd feestelijk ingezet met een grote diner met VKSJ in de grote zaal. Tijdens een plotse lichtuitval kwam jullie mannelijkheid naar boven (lees: gillen als een meisje). Bij het oproepen van de geesten liep het serieus mis. Charlotte, een oud-leidster van de VKSJ, werd bezeten door een kwade geest. Jullie werden dan via glowsticks ingedeeld in kleinere groepjes om in het spookbos de nodige materialen te zoeken om de Charlotte te verlossen van de geest. Jullie waren succesvol in jullie missie en Charlotte kon worden verlost van de spoken in haar hoofd. De geesten zullen ons nu wel met rust laten tot 31 oktober volgend jaar.

 

We hebben ook eens een activiteit gedaan die voor jullie nog onbekend was: de Piskwis! Kort samengevat, juiste antwoorden geven en veel water drinken zorgden ervoor dat De Geile Albino’s als winnaar uit de bus kwamen. Proficiat Marco, Lukas en Vincent.

We hopen er nog een fantastisch jaar van te maken! Plannen voor het weekend worden nog gesmeed. Meer hierover binnenkort.

C U Soon, Dreiries out!

Nico, Kamiel en Joachim

 

JONGHERNIEUWERS

Jo de manne het zijn je boys T&T van de jonghernieuwers.

Het jaar is nog maar net begonnen maar het lijkt al een eeuwigheid te duren,
Het begon allemaal op onze eerste vergadering waar we van plan waren een smerige boenktocht te houden maar jammer genoeg liet het weer dat niet toe dus hebben we een muziek quiz gehouden samen met de hernieuwers om elkaar wat beter te leren kennen. Gelukkig kwam door jullie enthousiasme de zon toch eens kijken en konden we toch in de beken duiken en een kleine boenktocht houden. Smerig waren we dus wel.

Ook onze versie van konijnenjacht viel bij jullie duidelijk in de smaak! Zo genoten sommigen, we gaan geen namen noemen, er extra hard van om de leiding ook eens goed te raken

Met ons jaarlijks jachtseizoen, waar we de jacht openen op 1 groepje en de rest deze zo snel mogelijk moeten vangen, waren er ondanks het toffe spel enkele tegenslagen. Zo moesten we Simon terug op KSA afzetten nadat zijn band kapot gereden was. Het is toch een kapoen hé

Natuurlijk moesten we ook het prachtige puurs eens verkennen. Dat deden we door een groot dorpspel te doen. De leiding had in de lokalen van KSA allerlei tips verstopt die jullie naar de mooiste plekjes van puurs brachten, op die plekken hadden we letters verstopt en het team die op het einde het langste woord kon maken won het spel.

Op Halloween hadden jullie leiders het fantastische idee om een schriktocht te doen samen met de meisjes van vksj. Al dat stoere gepraat van jullie die we afgelopen weken aanhoorden, daar hebben we die dag niets van gemerkt. Door de bossen van het fort zaten allemaal enge figuren die jullie een toontje lager hebben laten zingen. Maar jullie blijven onze stoere kerels hoor

Dit waren al een aantal hoogtepunten die wij fantastisch vonden, wij kijken enorm uit naar de volgende vergaderingen samen

Het gaat je goed strijders
Groetjes
T&T

 

HERNIEUWERS

A ta manneee!

Jullie laatste jaar lid is officieel gestart. En wat hebben jullie toch een geluk! Het beste leidingsduo uit de hele KSA geschiedenis staat een jaar lang voor jullie klaar!

Volgend jaar krijgen jullie dan eindelijk de kans (en de eer) om tot de leidingsploeg toe te treden! Het is daarmee dat jullie dit jaar deel genomen hebben aan BKV. Aan de positieve reacties te horen zullen jullie stuk voor stuk een aanwinst zijn voor “te manne van te kaajesaa”. Maar we zullen jullie eerst sowieso nog wel het één en het ander moeten bijleren

Niet enkel het leidinggevend talent is ontdekt. Zo hebben we kwartje al moeten degraderen tot een achtste dankzij zijn twijfelachtige acties en weten we dat de Nathan een niet te stillen honger heeft. Stig heeft de neiging zijn nagel door de nagelleklop-blok te slaan en de Florian heeft veel te veel geluk in gezelschapsspelletjes.

We twijfelen er niet aan dat we dit jaar nog genoeg grappige stoten gaan zien van jullie. We kijken der al naar uit! Tot de volgende!

Greetsss,
De allerbeste leiders ( Brock & KD)

 

Woordje van de kookploeg

Liefste ouders en sympathisanten,

Als kookouders proberen we elk jaar ons steentje bij te dragen om de kampkosten zo laag mogelijk te houden en één van onze acties is het zoeken naar kampsponsoring.

We merken dat dit elk jaar moeilijker en moeilijker wordt, dus we durven toch hiervoor de hulp in te roepen van de ouders. We zijn niet op zoek naar financiële steun, wel naar eetwaren (bv: sauzen, kruiden, pasta, groenten, vleeswaren, …) en logistieke steun (bv: bestelwagen voor vervoer kookgerief naar en terug van de kampplaats, gebruik koelwagen, …).

Onze vraag is niet gericht op het plunderen van uw koelkast of andere voedselvoorraden, maar mocht u een bedrijf runnen of bij een bedrijf werken dat openstaat voor sponsoring van een jeugdbeweging; of mensen kent die onder deze criteria vallen, en die interesse mochten hebben om ons een handje te helpen dan zou dat zeer welkom zijn.

Voor meer info hieromtrent kan u altijd terecht bij:

Anja Van Dam – 0475/820033 of Jo Van Hoorde – 0496/560074.

Zeker nog noemenswaardig, de eventuele overschotten, die voor het volgend kamp zouden bederven, gooien we niet weg maar worden gedoneerd aan De Schakel in Puurs, een vereniging waar mensen in armoede samen met vrijwilligers armoede en sociale uitsluiting bestrijden.

Alvast bedankt voor uw vertrouwen in KSA en heel graag tot binnenkort!

Vriendelijke groet,

 

De kookploeg van KSA Puurs

 

     Powered by   

 

K(s)alender

Kerstmarkt – 22 december

Winterbar KSA Puurs  4 januari

Leeuwkesweekend – 8-10 februari

Leidingsweekend (Geen KSA) – 14-16 februari

Rakkerweekend – 6-8 maart

Bloemenverkoop – 14 maart

Vijverbosfeesten – 24-26 april

Lloret Night (fuif) – 23 juni

Kam – 1-11 juli

Tentenkamp 2020 – 2-4 oktober