Woepie Nr. 1 16-17

INHOUDSTAFEL

 

 

WOORDJE VAN DE BL

Gegroet allemaal!
Vanaf nu is de eer aan mij, Robbe wyckmans, om jullie van harte welkom te heten voor het nieuwe KSA-jaar. Zoals elk jaar zijn er wel een paar wijzigingen. Samen met heel de leidingsploeg hebben we een nieuwe hoofdleider gekozen en ik ben uiteindelijk uit de bus gekomen. We zijn nu al 3 maanden verder en alles loopt goed. Vorig jaar hebben we jammer genoeg moeten afscheid nemen van zeven fantastische leiders. Zij waren stuk voor stuk een vaste waarde in onze jeugdbeweging. Maar een deel van dit grote verlies wordt opgevangen door één nieuw gezicht. Arne heeft in de voorbije maanden reeds bewezen dat hij de rol als leider zeker tot een goed einde zal brengen.

Na het kamp van vorig jaar in Amel heeft de leiding niet stilgezeten. De rommel van het kamp was nog maar net opgeruimd en we konden al beginnen aan de voorbereiding van onze Pukema Plage. Dit feestelijk weekend werd een geweldig succes mede dankzij de hulp van de vele ouders die zijn komen helpen. Ik en de leidingsploeg kunnen jullie niet genoeg bedanken!
We wachten nog op een paar cijfers van Pukema Plage maar we kunnen nu al met zekerheid zeggen dat het dak er in 2017 komt. We hebben ook nog maar net een paar nieuwe deuren en ramen besteld die aan vernieuwing nodig waren.

Ondertussen is onze jaarlijkse kaas- en bieravond ook weer gepasseerd. Dit werd weer een gezellige avond. Er werd veel gegeten en er werden veel speciale bieren geproefd. Bedankt om talrijk aanwezig te zijn!

Verder staat er nog een heleboel te wachten dit jaar. Zo staan we 17 december in de kerstchalet van Puurs en 18 december op de Puurse kerstmarkt waar we jullie glühwein, warme chocomelk, zelfgemaakte soep en tenslotte jenever kunnen aanbieden. Dan hebben we ook nog onze bloemekesverkoop die in maart zal doorgaan. Verder staan de Vijverbosfeesten nog op het programma en als laatste ons kamp, dat dit jaar zal doorgaan van 11 tot 21 juli in Haacht . Wij kijken er al vast naar uit!

Ziezo, ik ben uitgepraat. Moesten er nog vragen zijn, aarzelen dan niet om mij te contacteren.

Tot de volgende keer.
Robbe

 

 

WOORDJE VAN DE VOLWASSEN BEGELEIDER

Hoi allemaal,

Ik heb goed nieuws…..HET GAAT GOED MET KSA-PUURS!  Met zo een openingszin is het natuurlijk nodig om dit een beetje toe te lichten:

 1. Werking:
  a)      Het is me opgevallen dat we afgelopen werkjaar heel was positieve feedback hebben gekregen van de ouders. Ik moet jullie natuurlijk niet vertellen dat dit voor een jeugdbeweging als de onze van cruciaal belang is, dat de ouders onze werking  appreciëren en hun kinderen met een goed gevoel elke zaterdag opnieuw naar het Vijverbos laten komen.
  b)      Momenteel hebben we de luxe om te beschikken over een leidingsploeg van ongeveer 20 toppers  en er zitten nog heel wat “young potentials” in de pipeline. Onze continuïteit voor de volgende jaren is dus verzekerd.
  c)      Bij de start van het nieuwe werkjaar hebben we 30 nieuwe leden mogen verwelkomen, verspreid over de verschillende groepen.
  d)      KSA Puurs heeft nu 135 leden !!!!
 2. Gebouwen:
  a)      Het is bijna niet te geloven, maar de financiële middelen zijn beschikbaar  om ons dak te vervangen. Er is een kernteam samengesteld en zij moeten ervoor  zorgen dat dit project een succes wordt. Het is ons doel de werken dit werkjaar op te starten.
  b)      Ook starten we dit werkjaar met enkele kleine renovaties  van ons gebouw, waaronder:
  i)       Vervanging van de nooddeuren
  ii)      Vervanging van de voordeur
  iii)     Vernieuwen van de vloertegels
 3. Veiligheid
  a)      Dit is voor ons een zeer belangrijk aspect. We willen dat onze jongens zich ten volle kunnen uitleven maar we willen ook dat dit in een veilige omgeving gebeurt. Daarom gaan we er voor zorgen dat de leidingsploeg jaarlijks een opfrissing krijgt van de veiligheidsvoorschriften, opgelegd door KSA nationaal.
  b)      Twee weken geleden hebben we een succesvolle brandinspectie gekregen (controle brandblussers, aanduiding nooduitgangen, ….), hetgeen altijd een leuke opsteker is.
 4. Oud-leiding:
  a)      De ‘oude knakkers’ hebben ook de koppen bij elkaar gestoken en hebben begin oktober een tentenkamp georganiseerd. Dit met de bedoeling de verschillende generaties samen te brengen en een steuntje te kunnen geven aan de huidige leidingsploeg.
  b)      Door het grote succes (ongeveer 100 deelnemers) hebben we 2.500 Euro kunnen overschrijven op de ‘dak-rekening’ van KSA Puurs.

Spijtig genoeg zijn er elk jaar enkelen die hun taak als leider omruilen voor het lidmaatschap bij de ‘Oud-leiding’. Dit jaar hebben we 7 leiders moeten laten gaan 🙁. Ik zou hen via deze weg nogmaals willen danken voor alles dat ze voor onze jeugdbeweging hebben gedaan.

Tot slot wil ik jullie, ouders en sympathisanten, danken voor jullie constructieve feedback en steun.  Als jullie over iets minder tevreden zijn, kom het ons zeggen en maak vooral veel reclame in de wandelgangen, voor onze jeugdbeweging.

 

Groetjes,

Injaas

 

 

LEEUWKES

Gegroet stoere binken van de Puurse Leeuwkes!

Ziehier ons eerste woepieartikel. Een artikel waarin we de afgelopen weken nog eens opsommen, met alle hoogtepunten derbij!
Zodus: Wat hebben die Leeuwkes allemaal uitgespookt?

Wel, eerst en vooral was er de startdag. De stoere pokémontrainer Ash kwam met de handen in het haar op het Vijverbos toe. Het kwaadaardige Team Rocket had net Ash beroofd van zijn zijn geliefde Pickachu! Hij was er echt volledig kapot van en zag geen andere mogelijkheid dan onze hulp te vragen. Natuurlijk konden wij geen nee zeggen en hielpen wij Ash zo goed mogelijk. Na een lange training waren wij officeel pokémontrainers en zouden wij het opnemen tegen Team Rocket. Zij hadden Pickachu in een streng bewaakte zone ondergebracht, zonder eten of gezelschap. Gelukkig had Ash enkele vrienden die ons hielpen om Pickachu te bevrijden en eten te geven. Na een lange strijd en een sterke stormloop op het einde waren de twee eindelijk weer samen. Omdat hij zo blij was trakteerde Ash ons allemaal op pannenkoeken en chocomelk, dus waren ook onze buikjes gevuld!

De week hierna was het bloedheet in ons Belgenlandje. Daarom besloten we om de verfissing op te zoeken. En wat is er nu plezanter dan waterspelletjes?! Al snel leerden we dat de Leeuwkes niet alleen helden zijn, maar ook echte waterratten! Nadat we allemaal kletsnat waren, besloten we andere slachtoffers te zoeken. Dit eindigde dan ook weeral in een heus watergevecht tegen de meisjes!

De derde zaterdag van september hadden de leiders het zoooo druk met een strand en een feestje te bouwen/onderhouden dat ze volledig vergeten waren ook nog leiding te komen geven… Die zaterdag was er dus geen KSA, of toch niet op hetVijverbos. Iedereen was aanwezig op het strand van PuKeMa, waarvoor een oprechte dankuwel 🙂
Alle zaterdagen erna waren de leiders er weer voor datgene te doen wat ze het liefste doen, en dat is KSA!

Zo hebben de Leeuwkes bijvoorbeeld een miljonair ervan proberen te overtuigen om KSA niet op te kopen… Zonder al te veel succes, zijn besluit stond vast want hij vond het één van de mooiste gebouwen in Puurs. (Daar kunnen we hem geen ongelijk in geven he 🙂 ) Er waren dus niet veel opties meer om ons geliefd gebouw bij te houden… maar de Leeuwkes zijn zo’n slimme mannen, die vonden DE oplossing. We stelen gewoon al het geld!! Zo trokken wij naar zijn kluis in Tekbroek. Wat bleek nu? De miljonair had een bodybuilder ingehuurd als bewaker van zijn kluis! Een man van wel bijna 2 meter groot en minstens even breed! Geen probleem voor de machtige Leeuwkes natuurlijk, want tesamen kon de bewaker niets tegen ons beginnen! Zo stalen wij al het geld en konden wij ons gebouw behouden, fieuw!

Soms zijn er geen problemen op zaterdag die moeilijk genoeg zijn voor de Leeuwkes, dus moesten we eens zien wie er Schots bloed had.We namen deel aan echt Highlandgames! Ruige voetbal, pottekestamp, dikke bertha, schipper mag ik overvaren,… het zijn maar enkele dingen waar de Leeuwkes stuk voor stuk in uitblinken!

Natuurlijk hadden de Leeuwkes nog eens zin in echt detectivenwerk en het toeval treft! Net op dat moment was ergens in de geburen van hetVijverbos een vliegtuig gecrasht! De piloot was volledig het noorden kwijt dus moesten we eerst nog opzoek naar de brokstukken… easypeasy voor de Leeuwkes die als echte detectives te werk gingen, een kaartenmaker raadpleegden, een fysicus voor de mogelijke locatie etc!
Terwijl zij dit alles aan het doen waren, werd de piloot ernstig ziek. We moesten dat dus ook nog regelen! Na een namiddag zwoegen, was elk probleem van de baan en konden alle Leeuwkes moe maar voldaan huiswaarts keren.

Ook uit vaste traditie moesten de Leeuwkes de kwade geesten weghouden tijdens Halloween. Dit door het uithollen van pompoenen (lees: Bieten) en geweldig griezelige gezichten erin te kerven. Stuk voor stuk prachtexemplaren!

Dan de echte proef op de som: Een uitdaging tegen de Sloebers. Opnieuw bleken de Leeuwkes superieur te zijn (niet dat wij iets anders verwacht hadden)!

Zo, om alles samen te vatten: De Puurse Leeuwkes zijn helden, redders, detectiven, waterratten, doktors, Highlanders, fysici, kunstenaars en zoveel meer!


En wat ze het beste kunnen, is het brullen van het woord “LEEUWEN” op de alombekende kreet: “PUURSE LEEUWEN!”

Dus kapoenen, tot zaterdag!

Hans, Dré, Vekie, Tarzan en Midas

 

 

 

SLOEBERS

Yo Sloebers,

Keken jullie ook zo hard uit naar het nieuwe werkjaar? En dan hebben we het niet over een nieuw schooljaar maar wel over een fantastisch, bangelijk KSA-jaar! Er zijn helaas al bijna 3 maanden van dit jaar voorbij en dan is het tijd om alles wat die Sloebers hebben uitgespookt eens op een rijtje te zetten.

Zoals KSA en plezier samen horen, horen ook Ash en Pikachu samen. Ash zijn verdriet was groot toen Team Rocket Pikachu had ontvoerd. Gelukkig twijfelden de Sloebers geen moment en snelden ze meteen te hulp. Ash en Pikachu waren al gauw herenigd en Team Rocket werd weggejaagd. Als beloning werden jullie getrakteerd op overheerlijke pannenkoeken en chocomelk.

1 week later was het verschrikkelijk warm. Dus waterspelletjes waren wel aan de orde. De waterballonnen en bekertjes gevuld met water zorgden ervoor dat niemand nog droog bleef. Op het einde werd er ook van de glijbaan gegleden (die extra snel gleed met de natte kleren) en werd er ook van de berg van het joc naar beneden geschoven. Het is duidelijk dat de Sloebers geen schrik hebben om nat of vuil te worden.

Ook het weekend dat hierop volgde was het goed weer. Het perfecte weer om in een ligstoel op het strand te liggen. En dit kon je ook doen op ons strand dat naast het station gelegen was. Dit betekende dat jullie leiders helaas geen leiding konden geven. ’s Avonds was er ook nog een fuif georganiseerd voor de grotere kindjes.

Wat krijg je als je 1 van de belangrijkste momenten van het kamp combineert met een van de meest geliefde spelen van elke KSA’er? Een zaterdagnamiddag om nooit meer te vergeten natuurlijk. Het doel van strategoveldslag bestaat erin om de vlag van het andere team te veroveren en mee te nemen naar je eigen kamp. Maar iedere Sloeber was uitgerust met een touwtje met een sponsje aan. Dit sponsje werd in een mengeling van water en verf gedompeld. Als je geraakt werd door een sponsje van het andere team moest je eerst terugkeren naar je eigen kamp alvorens je terug ten aanval mocht trekken. Na 2 epische veldslagen was het helaas al vijf uur en konden we niet meer verder spelen. Maar vrees niet, we zullen dit jaar nog eens Stratego spelen en tijdens het kamp zal er ook altijd een veldslag zijn.

De zaterdag die erop volgde werden de Sloebers in twee teams verdeeld. Deze twee teams streden tegen elkaar om het Vijverbos, de speeltuin en het joc te veroveren. Eerst mocht elk team om de beurt gebieden aanduiden waarmee de teams startten. Dan mochten de teams afwisselend een gebied van het ander team aanvallen. Het aangevallen gebied was ook de locatie waar het gevecht plaats vond. Als de aanvaller dit gevecht won, had deze het gebied veroverd. Tussen ons gebouw en het gebouw van de roodkapjes hebben we touw getrokken. In de fietsenstalling van het joc hebben we vlaggenroof gespeeld. Op de berg van het joc hebben we king of the hill gespeeld. Bij dit spel staan de verdedigers op de berg en moeten de aanvallers proberen binnen een bepaalde tijd allemaal op de berg te geraken. En in de zandbak hebben de Sloebers om ter verst gesprongen. Dit waren maar enkele voorbeelden van de spelen die we die dag hebben gespeeld. Op het einde van de dag heeft geen enkel team alle gebieden kunnen veroveren. Iedereen was dus evenveel winnaar.

Dat de Sloebers veel kwaliteiten hebben moet ondertussen al lang duidelijk zijn geworden. Maar dat ze ook goed met geld kunnen omgaan hadden we nooit verwacht. Een rijke zakenman had een paar hulpjes nodig die een aantal taakjes voor hem moesten uitvoeren. Als beloning gaf hij een beetje zakgeld. Met dit geld konden de Sloebers naar de bank gaan en hun geld op een spaarboekje zetten. Bij deze bank wordt het geld van je spaarboekje verdubbeld als je maar lang genoeg wacht. Dus allen daarheen! Met het geld konden de Sloebers ook aandelen kopen. In het beursgebouw werd met behulp van hoogtechnologische apparaten en ingewikkelde berekeningen bepaald of de aandelen stegen of daalden en hoeveel geld ze hierna nog waard waren. Hoe de beurs juist werkte, wist niemand maar er was wel heel veel geld te verdienen of verliezen. En wat doet een sloeber met zoveel geld? Snoepjes kopen natuurlijk!

De kwaliteiten van de Sloebers zijn ook opgevallen bij de maffia. Dat de Sloebers goed met geld overweg kunnen weten we nu ook al. Daarom zijn we op het idee gekomen om te infiltreren bij de maffia, hun vertrouwen te winnen en dan geld van hun te stelen. Je kan nooit te veel geld hebben als je een nieuw dak wilt leggen. Maar vooraleer ze bij de maffia mochten komen, moesten ze eerst een attest van bekwaamheid verdienen. En dan pas konden ze het vertrouwen van de maffia inwinnen. De Sloebers hielden dit een tijdje vol en er werd heel wat geld gestolen. Maar een Sloeber doet geen onnodige moeite als datzelfde ook op een makkelijke manier kan bereikt worden. Met 1 snelle stormloop werden de maffiosi overmeesterd en konden we al het geld van hun in 1 keer stelen.

Dezelfde zakenman van twee weken geleden was terug naar het Vijverbos gekomen. Net zoals de vorige keer konden we bij hem wat geld verdienen. Deze keer moesten we het geld echter gebruiken om iets te bouwen voor de zakenman. Hij wou namelijk een buitenverblijfje hebben. Hij had alleen de tijd niet om het te bouwen. Met het geld konden ze verf en verschillende materialen kopen. Hiermee konden ze dan verschillende bouwwerken maken. De zakenman ging alle constructies inspecteren en kwam tot de conclusie dat hij elk bouwwerk wel kon gebruiken. Zo was er een bouwwerk dat als garage kon dienen. Een ander was een gepaste slaapkamer.

Wie volgt Obama op als Amerikaanse president? De verkiezingsuitslag was op dat moment nog niet gekend maar we hebben al een scenario nagespeeld waarin Trump had gewonnen. Hij liet meteen een muur bouwen tussen Mexico en Amerika. De Sloebers en Rakkers schoten de Mexicanen te hulp en maakten schepen en paspoorten en groeven tunnels om onder de muur te geraken.

Vorige week hebben we samen met de Rakkers gespeeld. Deze week speelden we samen met de Leeuwkes. De leiding had een aantal uitdagingen voor de Sloebers en leeuwkes. De uitdagingen waren Chinese voetbal, 1 2 3 piano, dikke bertha, potteke stamp, vleeshoop en nog een paar andere. De leiding had ook nog een nieuw spel voor ons in petto. Hierbij moest de hele groep zo snel mogelijk door een binnenband van een fiets kruipen. We hebben meerdere variaties op dit spel gespeeld. Tegen het einde werden er zelfs tactieken besproken om toch het andere team te snel af te zijn. Toen de Leeuwkes weggingen hebben we ook nog Domo voetbal gespeeld. Dit is een echte klassieker van KSA Puurs en daarom vonden wij het belangrijk dat iedere Sloeber dit spel kende.

Ziezo. Dat was het tot nu toe. Wij, de leiding, zijn er zeker van dat we nog veel toffe zaterdagen zullen beloven en hopen dat jullie altijd talrijk aanwezig zullen zijn.

Tot volgende zaterdag!

Jullie leiders, Bart, Luts, Kamiel en Arnebak

 

 

 

RAKKERS

Beste ouders, leden en sympathisanten

Tijd voor het eerste Woepie artikel van het jaar.

We begonnen ons werkjaar met een fantastische startdag. Dankzij jullie hulp hebben we Pikachu kunnen bevrijden uit de handen van kwaadaardige Team Rocket. Daarna werden jullie getrakteerd op heerlijke pannenkoeken en chocolademelk, geserveerd door de handlangers van Team Rocket. Wat smaakt de overwinning zoet!

De eerstvolgende zaterdag was het een snikhete dag. De beste oplossing hiervoor was dan ook om met water te spelen! We begonnen met een, voor sommigen, heel moeilijke opdracht. We hadden namelijk voor iedereen een T-shirt ingevroren en deze moesten jullie individueel aan krijgen. Voor sommigen was dit werkelijk een onmogelijke opdracht! Daarna werden jullie buikschuif-vaardigheden getest. Hier bleek dat zowat elke Rakker de perfecte technieken bezit om van een berg te glijden. Omdat dit voor jullie na enkele keren echt kinderspel was, hebben we er een grote estafette van gemaakt!

De week nadien was het PUKEMA met ons niet te missen standje: PUKEMA PLAGE! We zijn zeer blij dat jullie ook massaal zijn komen opdagen. Mede dankzij jullie was het een echt succes dit jaar!

Na een weekje rust konden jullie wel een knaller van een spel gebruiken: WAT, WAAR, HOE. Drie enveloppen waren gevuld met respectievelijk: verschillende spelletjes (wat), verschillende locaties (waar) en hoe dit spelletje moest uitgevoerd worden. Dit zorgde werkelijk voor hilarische combinaties! Zo hebben we een klerenketting gemaakt op het festivalterrein met onze voeten aaneen gebonden, Chinese voetbal op de skateramp gespeeld, als een spin op de berg van het JOC vlaggenroof gespeeld, … Jullie vonden dit spel zeker een succes! Enkel het voetballen op één been was minder geliefd bij jullie, maar ja, dat hoort er ook bij!

De week nadien hebben we een echte klassieker gespeeld: konijnenjacht! Twee teams: jagers en konijnen. De konijnen moesten proberen om van punt A naar punt B te geraken zonder gezien te worden door de jagers. En de jagers moesten de konijnen proberen ‘afkloppen’ met hun zelfgemaakte knuppels. Wees niet bang, de knuppels waren uit papier gemaakt en kwamen dus niet zo hard aan.

Toen was het tijd om de woeste zeeën op te varen en de vijandige vloten van de tegenstanders te doen zinken. Het was een strijd tussen twee teams van echte zeebonken. Het was een heuse strijd tussen Rusland en Duitsland. Wie de winnaar was van de zeeslag weten we nog steeds niet, voor ons zijn jullie allemaal gewonnen. Toen de zeeslag eindelijk voorbij was, zijn we los Tekbroek ingelopen.

Welke kant we uit moesten wisten we niet. We volgden de richting waar het mes terecht kwam. Dit zorgde voor een leuk tochtje in het midden van Tekbroek langs de beken, bossen en maisvelden die jullie naar het schijnt zo leuk vinden.

De daaropvolgende zaterdag speelden we het grote drug spel. Terwijl Arthur en Hoffie een spel aan het voorbereiden waren hadden twee mysterieuze drug dealers de leden kunnen overtuigen om drugs te smokkelen. Dit moesten ze in teams van twee à drie personen doen en het team met de meeste drugs won een heerlijke verrassing. Uiteraard is dit niet de bedoeling van KSA en de voorbeeldige leiders pakten de drugs af en lieten weten dat drugs heel slecht is. Uiteindelijk konden velen toch ontsnappen aan deze leiders en zo had het team van Lucas zelfs 16 zakjes drugs gesmokkeld! Dit waren uiteraard de winnaars van de dag.

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de leiding hun beste kookkunsten boven gehaald voor een overheerlijke veldkeuken. Maar deze begon natuurlijk niet zonder enkele problemen. De leiding, die zo druk bezig was met het zoeken van recepten van overheerlijke maaltijden, was vergeten inkopen te doen. Wat een geluk dat de Rakkers het geen probleem vonden om van deur tot deur producten te ruilen tot we alles hadden bemachtigd voor ons 3 gangen menu. Zo hebben we er, door middel van een ruiltocht, toch nog een uitgebreid feestmaal van kunnen maken. En lekker dat het was, daar kunnen de mama’s en papa’s nog iets van leren 😉

Normaal gezien zou het een gewone rustige dag worden op KSA maar plots kregen we bezoek van Mexicanen die om onze hulp vroegen. Niemand minder dan Donald Trump dreigde hen uit Amerika te verdrijven. Zo erg als het al leek kwam Trump zelfs met nog twee bodyguards af. Toen hij merkte dat wij de Mexicanen hielpen, had hij de bodyguards de opdracht gegeven om de jullie te kidnappen en mee te nemen naar zijn strafkamp waar hij iedereen kinderarbeid liet verrichten.

Na een hele namiddag de Mexicanen te helpen met onder andere een tunnel te graven onder de muur van Trump, verdienden we hiermee geld. Daarmee konden we een identiteit kopen om in Amerika te blijven of konden we een boot maken om de oversteek van de Atlantische Oceaan veilig te volbrengen. Toen jullie genoeg hadden van Trump en zijn bodyguards, hadden jullie het plan om hun aan te vallen en ze zelf eens goed te straffen 🙂 en met succes. Alleen spijtig dat de twee bodyguards zijn kunnen ontkomen maar Trump zien we niet rap meer terug denk ik. In Tekbroek althans.

De leiding was ook eens benieuwd naar wie eigenlijk de meest competitieve Rakker was. Om dit te testen hebben we onze leden op de proef gesteld door enkele zeer zware uitdagingen te verzinnen. En hoe anders konden we dit testen dan door een laddercompetitie. Dat Marco het meest en snelst water kan drinken, dat staat nu ook vast. De buikpijn kwam dan ook iets later… Vinne streed keer op keer met Bjarne om toch niet op die laatste plaats te eindigen. Aan de andere kant van de ladder streed Luka tegen Senne voor de 1ste plaats. Dat het competitie beesten zijn, dat is nu wel duidelijk.

Zo beste Rakkers, dit was het alweer voor dit 1ste woepie artikel.

Groetjes van jullie leiding:

Hoffie, Minore, Svezze en Spablo

 

 

 

KNAPEN

Wat hebben de grote, ‘stoere’, ‘sterke’ jongens (op die ‘stoere’ en ‘sterke’ komen we nog terug) dit jaar al uitgespookt? Wel, ze hebben zich al fantastisch geamuseerd met hun ongelofelijk geweldige leiding natuurlijk!

De eerste vergadering van het jaar besloten we de waterrat in ons boven te halen. We trokken namelijk naar het verre Liezele City om daar een duik te nemen. We konden ons daar verfrissen in het zwembad, al bleek dat voor sommige Knapen te normaal.  De mannen hadden blijkbaar meer goesting om het zwijn uit te hangen in een vieze vijver vol kikkerdril. De toon van dit fantastische jaar was gezet!

Nadat de Knapen een weekje in zak en as zaten omdat ze geen leiding hadden gekregen van hun fantastische leiders tijdens het Pukema weekend, probeerden we ze terug op te vrolijken door allerhande waterspelletjes. De Knapen lieten hun prachtige ‘buikschuifskillzz!’ zien, maar konden natuurlijk niet op tegen de elegantie waarmee Robby buikschoof!

Een weekje later gingen we weer naar het mooie Liezele City. De Knapen hadden dit idyllisch stadje blijkbaar enorm gemist, of had de jaarmarkt hier iets mee te maken? We deden een heuse surfbattle. Ook de leiders deden mee. De leiders hebben veel talenten… Surfen hoort daar niet bij! Deze mooie dag werd afgesloten met een dosis friet.

De grote, ‘stoere’, ‘sterke’ jongens van de Knapen hadden de week nadien het genoegen om mee te mogen doen met de meisjes van de roodkapjes. De heren en dames moesten ervoor zorgen dat alle postpakketten bij de bedrijven geraakten, ondanks dat er een nationale staking was. Uiteraard slaagden ze hierin. Dit was ongetwijfeld alleen maar mogelijk omdat de Knapen zoveel slimmer zijn dan de Jim-ers. De Jim wou echter bewijzen dat ze toch in iets beter zijn dan de Knapen. Ze besloten om touwtje trek te doen. Wonder bij wonder verloren de Knapen, waardoor de leiders zich verrot schaamden. Daarom zijn de leiders nog volop in voorbereiding voor een heuse bootcamp. Ouders, beware, want na dit jaar gaan alle Knapen echte beiren zijn, zoals hun favoriete leider Joren!

De beste Knapenleiders ooit besloten een week later eens te testen of de Knapen zich thuis voelen in het mooie Puurse dorp. We gaven ze een aantal opdrachten in het centrum om te testen of het echte Puursenaars zijn. Zo moesten ze dansen met lieftallige dames, zich verkleden en een heuse klerenketting doen. We zijn zeker dat de toekomst van Puurs verzekerd is!

Met hun nieuwe kennis van het mooie Puurs gingen de Knapen op zoek naar eten voor een heuse veldkeuken. De leiding zou ondertussen een vuurtje aansteken. De Knapenleiding was echter even vergeten dat ze dit niet zo goed konden. Gelukkig kwam de keuken van Robby met de redding waardoor dat er toch nog lekkere spaghetti kon gegeten worden

Wij, de fantastische, geweldige, knappe, grappige, beste Knapenleiders, willen alvast onze Knapen bedanken omdat ze steeds zo talrijk aanwezig zijn en we zien jullie dan ook hopelijk volgende week!

Groetjes, Joren, Robby, Gerben en Killian

 

 

 

(JONG)HERNIEUWERS

Jow boys!

Laten we samen even terugblikken op wat we afgelopen weken allemaal hebben gedaan.

Potverdikke, het is al bijna december, wat vliegt de tijd!

Tijdens de startdag lieten we jullie met een rijmpje en een streekproduct naar KSA komen. Jullie moesten jullie product dan op een zo goed mogelijke manier voorstellen. Wat was dat lachen voor de leiding!!

Lander had de bedoeling om een paling mee te nemen als streekproduct… Wat Lander niet weet is dat dat meer iets voor Mariekerke is… Ook had er iemand choco van ’t Boerinneke bij. Wat die persoon niet weet is dat ’t Boerinneke zich in St. Amands bevindt. KEN JE STREEK BOYS!!! Nadien hadden we een fotozoektocht in petto. Team Nico wist de prijs hoogste foto binnen te halen, OP de brandweerkazerne!

Nog eens bedankt dat jullie zo hard geholpen hebben met Pukema Plage gasten! Knap werk!

De week erna gingen we snacks halen in frituur Breugelhof en bij Zeno thuis vergaderen over hoe we geld gingen in het laatje halen! We besloten om WC papier te verkopen en een fuif te organiseren. Noteer allen 31 maart 2017 in jullie overvolle agenda’s!

De week erna gingen we bij alle Puursenaars briefkes in de bus steken om onze grootschalige wc-papier-verkoop aan te kondigen. D-day. Karrenvrachten kakpapier worden door de prachtige straten van Puurs gesleurd. Deur aan deur, rol achter rol. Knap gedaan jongens! Met dit geld kunnen we al het een en het ander gaan doen!

De week erna hebben we de laatste rollen verkocht en besloten we te gaan poolen in The Q in Breendonk. Joke had andere plannen en besloot platte band te rijden. Omdat we supergoede vrienden zijn besloten we dan maar terug te keren naar KSA. We hebben ons dan maar rond een vuurton gezet en daar wat bijgepraat.

Poging 2: GELUKT! Joke zijn fiets hield het vol tot Breendonk! Poolen in The Q! Van al dat gesport kregen we honger en gingen we op verplaatsing frietjes eten.

De week erop namen we afscheid van de gestopte leiding op de kaas en bier. Weeral knap werk jongens, de leiding zal jullie straks gehoorzame jongens moeten noemen… Als alles klaar stond kwam het kind in onszelf naar boven en besloten we kiekeboe te spelen. Lachen, gieren, brullen.

Daarna hebben we de knapen nog eens afgedroogd met het spel king of the hill, ze moeten nog veel leren die knapen!

 

Wat een pret! En het jaar is nog maar net begonnen! Tot volgende zaterdag makkers!

GRTZ,

Tonneke en Bidonneke

 

 

 

STARTDAG

Het werkjaar 2016 werd gestart op zaterdag 3 september. KSA werd enkele weken hiervoor aangesproken door een radeloze pokemontrainer, Ash Ketchum. Hij had heel België doorkruist op zoek naar een groep dappere, potentiële pokemontrainers. Want hij had dringend hulp nodig om zijn beste vriend, Pikachu, te bevrijden van het super slechte Team Rocket.
Samen met de beste vrienden van Ash werden de KSA terreinen omgetoverd tot een heuse pokemongym. Door in de verschillende disciplines te trainen slaagde iedereen erin om pokemontrainer te worden. Enkele disciplines waren Pokeballs

gooien, pokemons laten gehoorzamen en pokemons herkennen. Dit moest zeer snel maar goed gebeuren want Team Rocket hield Pickachu nog steeds gevangen.
Een loper wist ons te zeggen dat de gevangenis achter het fort van Liezele lag en dat Team Rocket versterkt werd door tientalle handlangers! Maar we waren er volledig klaar voor. Vol goede moed vertrokken we naar het fort. Daar vonden we een zieke uitgeputte Pikachu omringt door Jessy en James en de handlangers.
Om Pikachu terug op krachten te krijgen gaven we hem voeding, geneesmiddelen en bliksemstenen. Maar dit werd niet geapprecieerd door de slechte handlangers dus hiervoor moesten we een gevaarlijke sluiptocht afleggen. Wanneer Pikachu terug op krachten leek te komen, verzamelde Ash iedereen voor een finale aanval, een stormloop.
Jessy en James bevalen hun handlangers om deze stormloop te trotseren terwijl ze zelf paniekerig wegvluchtten zonder Pikachu. Het koste de sterke leden van KSA amper tijd en moeite om de handlangers te overmeesteren en te straffen. Hun verdiende straf was iedereen van pannenkoeken en chocomelk te voorzien.
Ash en Pikachu bedankten ons uitvoerig en vertrokken dan terug naar huis. Hiermee sloten we deze super leuke en drukke startdag af.

 

 

 

 

KAAS- EN BIERAVOND

De kaas- en bieravond ligt ook weer achter ons. Het was weer een zeer geslaagde avond waar menige magen gevuld werden met heerlijke kazen en de lekkere warme keuken die u door onze sterrenchefs werd gebracht. Dan hebben we het niet over Jeroen Meus of Wout Bru maar over Hans en Bart. Dit in combinatie met een speciaal biertje uit ons vernieuwd assortiment was het ideale recept voor een geslaagde avond.
Na dit lekkers kreeg u een inkijk in de acteertalenten van de leidingsploeg. Er werden verschillende tv-programma’s nagespeeld zoals Blokken en de Buurtpolitie. Het deel van het eiland, wat uiteraard het beste van alle fragmenten zou worden hebben we helaas niet kunnen tonen. Dit omdat een zekere leider tijdens de opnames iets had verprutst. Dit visueel spektakel werd gemonteerd door talent uit onze leidingsploeg. Killian Waumans. Onthoud die naam!
Ook de foto’s van het JOL tentenkamp werden getoond.

Hierna werd er even niet aan de lijn gedacht en konden we genieten van heerlijke, zelfgemaakte, desserten.
Tot slot was de tijd helaas aangebroken om afscheid te nemen van maar liefst 7 leiders. Roel, MC, Woody, Andries, Willem, Gust en Jef. Mannen nogmaals merci voor al jullie inzet en voor de toffe jaren.

We hopen jullie allemaal terug te zien volgend jaar om dan terug te blikken op het kamp van deze zomer. Dit jaar gaat het kamp door van 11 tot 21 juli in Haacht.

 

 

DANKWOORDJE INDIANA JONES

Hallo, hallo, hallo KSA’ers.

Wat een helse 11 dagen hebben wij samen beleefd. Het avontuur dat wij samen hebben beleefd is de meeste memorabele gebeurtenis uit heel mijn carrière. De vloek van Seth was niet om mee te lachen, maar de moed van de KSA’ers ook niet. Samen hebben we Seth terug kunnen sturen naar de onderwereld. Ondertussen lig ik te genieten in de zon op het strand. Maar junior kan niet stil zitten. Hij heeft mijn werk overgenomen en zit momenteel in Latijns-Amerika ergens in een oude Inca tempel. Ik ben benieuwd met welke schatten hij naar huis komt.

Nogmaals bedankt om mij te redden van de vloek en bedankt dat ik met jullie zo’n fantastische 11 dagen heb kunnen beleven.
Indiana Jones

 

 

OUDLEIDING TENTENKAMP

Vrijdagavond 30 september was het dan zover. Na enkele maanden voorbereiding met een enthousiaste kernploeg kwam een 70-tal oud-leiders (de jongste 22, de oudste 61) toegestroomd op de weide tegenover het JOC naast het Fort van Liezele. Klaar voor een nostalgische trip terug in de tijd en een onderdompeling in die goeie ouwe kampsfeer.  Het weerzien was hartelijk, de sfeer zat er meteen in: net zoals vroeger werden er families gevormd. Het ijs werd gebroken met een laddercompetitie met traditionele spelletjes à la “Nagelke klop”, “Kaartje Blaas” of “Tractorband rollen”. De vijf winnaars per familie mochten daarna in een worstelpartijtje uitmaken wie de allerbeste was: een drankkaart was zijn deel.

Maar de avond was nog jong en een casino-avond en nachtwandeling verder was het tijd om een eerste keer het veldbed in te duiken: voor de ene duurde dat al wat korter dan voor de andere. Want klokslag 8.30u zaterdagochtend weerklonk “De Zotte Morgen” van Zjef Vanuytsel over de vlakte en stond het ontbijt al klaar. De kookploeg van de huidige KSA stond het hele weekend paraat om het eten te verzorgen, wat luid gesmaakt en gewaardeerd werd door alle aanwezigen. Met een ludieke muziekkwis in de voormiddag en Stratego in namiddag werd er teruggegrepen naar successpelen van vroeger. De strijd om de vlag was hard, maar (min of meer) eerlijk. Af en toe viel er een klein buitje, maar dat kon de pret niet drukken. Een varken aan het spit en bbq waren een mooie prelude voor een megakampvuur: de vlammen sloegen 8 meter hoog de hemel in. Een fascinerend moment, dat alle aanwezigen stil kreeg.

Tot een zangstonde de avondkilte doorbrak met klassiekers als “Zo koop meneer een geweer voor zijn jongen” en “Old MacDonald”. We kregen ook toneel te zien: de generale repetitie van de Barmhartige Samaritaan, het verhaal dat de volgende ochtend centraal stond in de misviering. Na een tocht onder politiebegeleiding door de Puurse straten, samen met de huidige leiding en jonge KSA-leden, vulden onze blauwe hemden meer dan de helft van de kerk. Dirk, de proost van KSA Nationaal, ging voor, Ria zorgde met haar gitaar voor de muzikale begeleiding, maar de minutieus verklede toneelspelers stalen de show: vol overtuiging brachten ze hun eigen versie. Het was de proost niet ontgaan dat de Samaritaan als enige acteur een blauw KSA-hemd droeg: “En dat is waar het in KSA om draait: vriendschap, elkaar graag zien en helpen.”

Die woorden zinderden nog na, toen we ’s middags met zijn allen de tenten opbraken. Iedereen ging met een goed en voldaan gevoel huiswaarts, jong van hart en geest, en met de belofte voor een nieuwe afspraak over twee jaar.